INSPIRATIA: Ce este ea? De unde vine?

2Ce este inspiratia? DEX-ul o numeste ca fiind inhalarea aerului in plamani, primul timp al respiratiei; starea de tensiune creatoare, forta creatoare; gandul, ideea spontana. In prima instanta ma opresc la prima varianta, cea mai mult sau mai putin medicala – metaforic vorbind, pentru ca sunt umanista, atribui ideilor si gandurilor rolul aerului si intregii noastre fiinte rolul plamanilor. Aerul e peste tot, il respiram, avem nevoie de el. Sa fie asta un lucru bun? Bineinteles, altfel nu am putea trai. Putem fi selectivi? Impropriu zis, putem – idei sunt peste tot, surse, de asemenea; dar care sa fie demne de urmat sau de luat in considerare? Bineinteles ca aceste lucruri tin de tine, de felul tau de a fi, de lucrurile care iti plac, de lucrurile care nu iti plac, de stilul tau de viata si nu numai. Nu cred ca exista vreun sablon dupa care putem percepe o idee sau vreun ghid de utilizare a unei surse din care sa ne inspiram. Sau cel putin asa sper. Altfel cred ca ne-am pierde identitatea intru totul.

3

5Cum imi gasesc inspiratia? Poate suna atat de vag, mai ales din cauza faptului ca, cel putin pentru mine, inspiratia este oriunde. Important e sa o cauti. Sau sa inveti sa o cauti. Mie mi-a fost destul de greu, in ciuda faptului ca de mica am fost foarte deschisa spre orizonturile creativitatii. Asa cum spuneam si mai sus, multitudinea de mijoace de inspiratie de care dispunem in momentul de fata ne poate induce deseori in eroare – mi s-a intamplat sa fiu tentata sa ma mulez dupa niste principii total opuse felului meu de a fi sau, de ce nu, sa vin cu idei pripite (asa cred eu, dar cine stie, uneori si ideile “neinspirate” dau nastere unor adevarate revolutii), pe care la momentul respectiv le consideram geniale. Am realizat ca odata cu acest proces de cautare-gasire (sau “ne-gasire”) a inspiratiei, am inceput sa ma cunosc, iar toate aceste lucruri au contribuit la a-mi forma un stil propriu. Vad toata aceasta ecuatie (amuzant, nu-mi place matematica) ca pe un cerc vicios – te inspiri, excelezi sau gresesti, depinde de caz, inspiri, la randul tau, pe ceilalti si o iei de la capat. Totul are la baza o sursa de inspiratie, fie ea o persoana, un obiect, o stare, un cantec sau mai stiu eu ce – un fir plapand de iarba in plina primavara, o aschie sau o lacrima de pe obrazul unei fetite din parc. Ati putea spune ca inspiratia nu vine atunci cand o cauti, ci din contra. Ma contrazic, nu-i asa?

4

DSC_0142Totusi, tot n-am raspuns la intrebare, nu pentru ca o ocolesc, ci pentru ca imi este greu sa precizez cu liniute ce ma inspira – ma inspira copacii care ma surprind in fiecare anotimp prin cromaticile de care ma indragostesc, ma inspira felul in care manechinele stau asezate in magazine, asa invat sa fiu mai fotogenica, ma inspira dezordinea din camera mea, ma inspira mama, ma inspira tata, ma inspira bunica, ma inspira profa, ma inspira totul. 

Incerc pe cat posibil sa gasesc inspiratie in tot si nimicveioza din camera mea ma inspira sa pun in scena acea sedinta foto fancy – indiferent de rezultat, sunt multumita ca reusesc sa imbin micile piese ale unui puzzle si sa ajung undeva. Nu neaparat sus, ci doar sa am ochii larg deschisi si mintea si mai si! Un sfat? Vorbiti cu oameni cu care nu ati mai vorbit, vizitati locuri in care nu ati mai fost, plimbati-va pe stradute pe care nu v-ati mai plimbat si luati-ma si pe mine.

DSC_0147

DSC_0179

DSC_0193

Mai mult...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge